Bestanden opmaken

Om ervoor te zorgen dat je aangeleverde bestanden het gewenste resultaat opleveren en zonder problemen verwerkt kunnen worden dien je rekening te houden met onderstaande aanleverspecificaties. Wanneer je hiervan afwijkt kun je het beste even contact opnemen.

Bestandsformaat

Lever je bestanden bij voorkeur aan in PDF, of anders in JPG of PNG.

Het is niet mogelijk je bestanden aan te leveren in TIF, PSD, PSB, AI of EPS. Zet deze bestanden dus altijd om.

Kleurprofiel

Als je een JPG of PNG bestand met een ingesloten kleurprofiel gebruikt tijdens het uploaden, wordt het profiel niet ingesloten door ons systeem en wordt het standaard profiel (ISO Coated V2 of sRGB) aan het bestand toegewezen. Om ongewenste resultaten te voorkomen, raden we je aan om het bestand aan te leveren als PDF met een ingesloten kleurprofiel.

Formaat

Wanneer je ontwerp groter is dan de maximale paginagrootte van 508 cm, pas dan de schaal van je bestand aan. De meest gangbare schaal is 1:10. Let erop dat je ook de afloop van het bestand in de schaling meeneemt. Heb je een bestand dat op schaal wordt gemaakt? Downsamplen bij het opslaan van de PDF raden we dan af. Pas zip-compressie toe, zodat er geen kwaliteit verloren gaat.

Contour gesneden drukwerk

Voor het snijden van folie dient een snijlijn gedefinieerd te worden met de naam 'CutContour' (de naam is hoofdlettergevoelig). Deze 'CutContour dient in het opmaak pakket aangemaakt te worden als steunkleur met de CMYK definitie 0-100-0-0.

De cutcontour

 • is een 'sluitende' lijn is met een dikte van 1 pt.
 • heeft geen 'fill' kleur
 • heeft het kenmerk 'lijn overdrukken'.

Afloop en snijtekens print

Voor prints geldt 1 cm afloop per zijde. Lever je bestanden aan zónder snijtekens. Houd altijd 1 cm aan als veilige marge binnen het afgewerkte formaat bij producten die schoon- of contourgesneden worden.

Bij een speciale afwerking (zoom, tunnel, etc.) van het product moet je rekening houden met een veilige marge van 2 cm. Plaats daarom geen belangrijke beelden, logo's en/of teksten binnen deze marge omdat dit eventueel verloren kan gaan bij een afwijking in het snijden of afwerken van het product.

Afloop en snijtekens drukwerk

Voor drukwerk geldt een veilige marge van 3 mm. Lever je bestanden aan met snijtekens.

Let op:

 • Voer geen bewerkingen in Acrobat uit, zoals het croppen van snijtekens of het aanpassen van het formaat. Doe dit altijd in de opmaaksoftware (Illustrator, Photoshop) zelf. Bewerkingen in Acrobat worden door ons systeem ongedaan gemaakt.
 • Gebruik in je bestanden maximaal 30.000 pixels per zijde.
 • Gebruik daarnaast maximaal 2 GB aangegeven bij afbeeldingsgrootte in Photoshop.

Lettertypen en lettercontouren

Zet actieve tekst altijd om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld, voorkom je fouten in je print en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken.

Ons systeem weigert geen bestanden waarvan fonts niet zijn omgezet. 

Lagen in de PDF

Vlak bestanden af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen. De RIP-software kan uit de opbouw in lagen geen informatie halen over de printlagen. Werken met lagen is handig tijdens de opmaak, maar vormt risico’s in de RIP en maakt bestanden onnodig groot.

Overdruk en transparanties

In de RIP-software wordt vulling/lijn overdruk herkend en gesimuleerd. Kleuren van overlappende objecten met overdruk worden bij elkaar opgeteld. Hierdoor ontstaat een nieuwe full color opbouw. Wit als proceskleur (CMYK 0-0-0-0) op overdruk, wordt niet zichtbaar. Deze softwarefunctie dient vooral voor de herkenning van steunkleuren, zoals witprint onder/boven de full color objecten.

Tips:

 • Vink ’Overdrukken simuleren’ in het uitvoervoorbeeld in Adobe Acrobat (Pro) aan om het effect van overdruk en transparantie te controleren.
 • Door de cursor in de opmaak te plaatsen, kun je controleren welke opbouw er precies gegenereerd wordt. De waarden van proces- en steunkleuren zijn zichtbaar in het venster ‘Scheidingen’. De waarden vormen de input voor de RIP.
  N.B. het standaard referentie profiel op onze RIP’s is ISO Coated V2. Voor alle steunkleuren geldt echter dat we de volledige kleurruimte van de printer gebruiken. Dat houdt in dat ook een CMYK steunkleur er anders uit kan zien dan dezelfde kleur die als proceskleur is aangeleverd.
 • In Adobe Illustrator is het effect te controleren onder het menu 'Weergave' bij 'Voorvertoning overdruk'.
 • De bovenstaande manieren kloppen niet altijd, om er zeker van te zijn raden we aan ook altijd in Adobe Illustrator te checken of het desbetreffende object op overdruk staat of niet.

Let op: Transparantie effecten in Adobe Illustrator kunnen hetzelfde resultaat geven als overdruk en/of worden niet altijd juist vertaald in de RIP. We raden je daarom aan niet met transparantie effecten te werken. Doe je dit wel, vlak je bestand dan altijd af om ongewenste resultaten te voorkomen.

Voor alle bovenstaande situaties adviseren we een testprint te laten maken om vervelende verrassingen te voorkomen. Natuurlijk helpen wij jou hier graag bij. Neem gerust contact met ons op.